Vlamingen in de Wereld Expatgids

De Expatgids voor wonen en werken in het buitenland

Dit boek bevat een waaier van informatie over het emigratieproces, en tevens getuigenissen van Vlamingen in het buitenland. De gids wordt uitgegeven door Roularta Books.

Jaarlijks zoeken duizenden Vlamingen het geluk in het buitenland. Of ze nu definitief emigreren, tijdelijk voor de job verhuizen of elders gaan studeren, het is een rijke ervaring, maar evenzeer een stap die voorbereiding en flexibiliteit vraagt. Elke verhuizing naar het buitenland is een unieke ervaring. Het migratiegevoel is een totaalgevoel. Een nieuw leven inspireert. Emigreren is lachen en (binnensmonds) vloeken. Het is een mooie, maar moeilijke, dus boeiende ervaring. Dit boek biedt een houvast voor eenieder met buitenlandse plannen: expat, emigrant, ondernemer, student,... Het boek tackelt alle facetten van het emigratie- en expatriatieproces, van a tot z, zonder taboes.

De zoektocht naar het gedroomde land is een universeel gegeven. Emigreer je, dan doe je dat met jezelf en met alles wat je als persoon meedraagt. Maar ook met je partner en eventuele kinderen. En of je nu de expat bent die zich als een hinkstapspringer door zijn carrière beweegt of de gepensioneerde die gretig van een nieuwe horizon geniet… het proces heeft veel weg van een roetsjbaan. Migrant, expat of student, de positieve instelling deelt men. Je ziet kansen en grijpt ze ook. Je kiest voor het geluk en neemt afscheid van het vertrouwde referentiekader. Maar dat betekent ook nadenken over fiscaliteit en bankzaken, de papierwinkel, gezondheidszorg, onderwijs voor de kinderen, het pensioen,… Het recept van dit boek is eenvoudig: alle scènes worden in kaart gebracht zodat de zoete gedachten over de internationale verhuizing niet zuur smaken.

Dit boek biedt inzicht in het volledige migratieproces. Voor, tijdens en na. De auteurs doen aanbevelingen, waarschuwen voor valkuilen en begeleiden de lezer. Cultuurverschillen en –overeenkomsten worden aangekaart. Het volledige belevingsscala wordt aangesneden want grenzen verleg je niet alleen in de wereld, maar ook in je leven en je gedachten. Naast een leidraad voor elkeen met buitenlandse plannen geeft deze publicatie een inkijk in het leven van Vlamingen in het buitenland. Dit aan de hand van twintig portretten, waarmee de meest uiteenlopende vormen van emigratie worden toegelicht. Uit de keuze van de uitgeweken Vlamingen spreekt een grote diversiteit: van geboren wereldburger over pendelaar tot expatpartner; van expat tot emigrant; van kunstenaar tot ontwikkelingswerker; met een eigen zaak, als ondernemer of met een vrij beroep; studerend of gepensioneerd.

Deze publicatie werd mede mogelijk gemaakt met de steun van EY.